Kinderopvang starten

Wat is het?

Er zijn verschillende soorten kinderopvang die u kunt starten. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • kinderdagverblijf
  • gastouderbureau
  • buitenschoolse opvang (BSO)

Neem voordat u gaat starten het stappenplan kindercentrum starten of het stappenplan gastouderbureau starten goed door op de website van het Ondernemersplein.

Als u gastouder wilt worden, gaat u voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.

Aanvraag- en wijzigingsformulieren

eHerkenningAanvraagformulier kinderdagverblijf / buitenschoolse opvang

eHerkenningAanvraagformulier gastouderbureau

eHerkenningAanvraagformulier gastoudervoorziening

Wijziging of beëindiging doorgeven

Als uw gegevens veranderen, geeft u dit direct door aan de gemeente met een van deze wijzigingsformulieren. Let op: u kunt inloggen met eHerkenning.

eHerkenningWijzigingsformulier kinderdagverblijf / buitenschoolse opvang

eHerkenningWijzigingsformulier gastouderbureau

eHerkenningWijzigingsformulier gastoudervoorziening

Wat moet ik doen?

Als u een kinderopvang wilt starten, regelt u de volgende zaken:

Locatie

  • Als u een locatie hebt gevonden, bekijkt u het omgevingsplan van de gemeente.
  • Controleer welke vergunningen u nodig hebt.
  • Als de locatie volgens het omgevingsplan niet geschikt is voor kinderopvang, kunt u de gemeente vragen om toch toestemming te geven.

Brandveiligheid

Als u kinderopvang biedt aan meer dan 10 kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, hebt u van de gemeente een vergunning voor brandveiligheid nodig. In andere gevallen doet u een 'gebruiksmelding'.

Verklaring omtrent het Gedrag (VOG)

  • Vraag een VOG Rechtspersonen aan. Hiermee kunt u bewijzen dat uw onderneming of werknemers op leidinggevende posities, geen strafbare feiten hebben gepleegd.
  • Alle medewerkers van de kinderopvang moeten in het bezit zijn van een VOG. 

Aanmelden bij Geschillencommissie Kinderopvang

Meld uw kinderopvang aan bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Als u dit niet doet, kunt u zich niet laten registreren door de gemeente.

Sociaal Medische Indicatie

Met een Sociaal Medische Indicatie (SMI) kunnen gemeenten gezinnen (tijdelijk) ontlasten door een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang te bieden. De doelgroep van SMI bestaat uit gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, omdat de ouders niet (allebei) werken en die vanwege een sociale of medische situatie ook niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan ouders met een (chronische) lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, of aan een sociale crisissituatie in een gezin. Het kan ook voorkomen dat er voor kinderen geen gezond opvoedklimaat is. Kinderopvang kan dan van belang zijn voor een goede ontwikkeling van het kind en/of om de ouder(s) te ontlasten.

De kinderen in het gezin moeten een leeftijd tussen de 0 en 12 jaar hebben om in aanmerking te komen voor SMI.
Bij de gemeente Halderberge valt de SMI onder de bijzondere bijstand. Als u in aanmerking wilt komen voor SMI, kunt u een aanvraag bijzondere bijstand indienen bij het Werkplein Hart van West-Brabant
 

Kwaliteitseisen

Goede kinderopvang is erg belangrijk. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom heeft de Rijksoverheid kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden.